Betalning med kreditkort - fri retur
Kom igång

Lekfulla barnkläder

Småkassen pratade med Majken Banke Ova om historien bakom Alba of Denmark

Alba of Denmark the whole family

Alba of Denmarks kläder är färgglada och lekfulla och designen är inspirerad av grundarens egen barndom. Hon bubblar av kreativitet. Det är så man får entusiastiska kunder.

AlbaBaby kom till inte långt efter att Majken och Kristoffer Banke Ova själva blev föräldrar för första gången. Majken studerade då för att bli arkitekt och började skapa kläder till deras lilla. Detta till trots för att hon aldrig hade sytt tidigare. Men idéerna och inspirationen gick inte att stoppa. Så fick de tvillingar och med det behovet av ännu fler kläder. Snabbt blev hennes kläder efterfrågade av flera i hennes omgivning.

2010 bestämde hon sig för att officiellt lansera AlbaBaby.

I starten tänkte hon att det kunde vara ett hobbyprojekt vid sidan av karriären som arkitekt men så blev det inte. Hennes man blev med på tåget och allt eftersom blev drömmen att kunna försörja familjen med intäkterna.

Det gick mycket fortare än förväntat. Redan då deras andra kollektion såg dagens ljus hade de 15 förhandlare i Danmark, Norge, Holland och Belgien. AlbaBaby växte snabbt på några få år.

Alba of Denmark Majken og de tre store piger

Ett modehus blir till

Designen var inspirerad av kläder från Majkens egen barndom med starkar färger, kontraster, rena linjer och en retroinspirerad stil. Men allt eftersom åren gick ville deras kunder ha mer.

— Kunder började efterfråga märken i större storlekar så då blev det en naturlig utveckling säger Majken och berättar hur AlbaBaby blev till ett större modehus «Alba of Denmark» med flera märken för barn. Först kom AlbaKid som en naturlig storasyster, därefter AlbaOriginal och sedan Atracktion. Alla märken med olika kvaliteter och fokus.

— Identiteten i kläderna bevarades. Med det ska vara både plats till det lilla barnet, den vackra blomsterflickan och den tuffa skolpojken, säger Majken.

Tanken bakom kläderna är att de ska vara praktiska och lägga tillrätta för aktiv lek och att barnet ska ha utrymme att växa lite – därför har det flesta av AlbaBabys kläder en bred linning som kan vikas ut allt eftersom barnet blir större. På så sätt varar kläderna längre än traditionella babykläder.

Både färger, mönster och snitt ska vara moderna och man ska kunna känna igen en AlbaBaby när man ser en!

Alba of Denmark some of the first styles

Som Majken säger:

— Designen omfamnar din guldklimp med mjukhet, flexibilitet och fina färgsammansättningar.

För AlbaKid är tanken fortfarande att det ska handla om det lekfulla och utforskande barnet som enkelt kan upptäckas på skolgården. Majken säger att tanken också är att de moderna linjerna på kläderna enkelt ska kunna ta barnet direkt från lekplatsen till familjefesten. Det är bara att borsta av smutsen från knäna först.

AlbaOriginal är retro mode med en modern tvist. Denna kollektion ska vara ännu mer färgglad med färger och mönster från de vuxnas egen barndom omdesignad till en mer modern stil.

Atracktion skapar kläder till tweens med «attitude» som är på jakt efter en enkel, lite crazy och modern stil. Stilen är inspirerad av undergroundmilön, skateparken og basketplanen. Majken själv reflekterar när hon skapar kring vad det innebär att vara mellan barndommens magi och ungdomens mysterium.

Vilka är era typiska kunder?

— Då vi startade hadde vi nog en väldigt bred målgrupp. I dag tror jag vi är lite mer nischade, det är gärna föräldrar som vill att barn ska få vara barn, som gillar det färgrika och unika, som inte är rädda för att sticka ut och som är väldigt miljömedvetna, säger Majken.

Alba of Denmark some of the first styles

Stil og miljö, hand i hand

För hos Alba of Denmark går design och miljö hand i hand. Företaget väljer bara material som är märkta som «trygga textiler», eller «Eko-Tex – certifierade» och ekologisk bomull. Det betyder att kläderna inte ska innehålla allergi- eller cancerframkallande färger.

— Hela produktionsprocessen är fri från kemikalier och vi ställer väldigt stränga krav, säger hon.

Majken berättar att de också är upptagna av att kläderna ska hålla sig fina länge och att de ska tåla tvätt efter tvätt utan att det ska gå ut över färgen eller formen. Så kan de gå i arv från barn till barn.

Alba of Denmark exporterar hela 95% och huvudmarknaderna är Norge, Tyskland, Belgien och Storbritannien.

Alba of Denmark some of the first styles

Mona Nijhof, som driver företaget Småkassen tillsammans med sin mann Mark Nijhof, säger att de föll för AlbaBaby för att de ville kunna erbjuda en stil i sitt sortiment som skiljer sig ut från kategorin «cute.»

— Vi har själva väldigt goda erfarenheter med det här märket; det har färgrika och tuffa retrokläder med väldigt god kvalitet. Vi tycker om den här retrostilen, den påminner oss om vår egen barndom, säger hon.

Mona lägger till att kläderna från Alba of Denmark också är väldigt behagliga och rymliga för barnen att på sig.

Småkassen, som är ett unikt koncept i norska sammanhang, lägger vikt på att kläderna de väljer ut till sina kunder, har fokus på miljö och kvalitet.

— Så som våra andra märken har också detta märke miljövänliga kläder, avslutar Mona.

Alba of Denmark bilder