Betalning med kreditkort - fri retur
Kom igång

Mjukt som en kram

Småkassen har pratat med Silje Sivertsen om historien bakom Lilleba

Silje Sivertsen er designer bak Lilleba

Lilleba & Herremanns kläder behandlar den ömtåliga barnhuden med silkehanskar och planeten med respekt. Bakom märket står designer och mamma Silje Sivertsen.

Då Silje blev mamma för första gången 2011 slog det henne att babykläderna på marknaden inte vad var hon önskade för sin nyfödda.

— Folk klär sina barn i mycket obehagligt. Plagg med sömmar, märkeslappar och kläder med dragkedjor. Är det konstigt att bebisar gråter? tänkte hon.

Ett frö blev sått. Silje var inspirerad.

Vi den här tiden hade hon blivit med sin man till Kina i förbindelse med jobb. Där reste hon på mässor och i Hong Kong upptäckte hon ett tyg av soja- och bambufiber. Känslan av silke mellan fingrarna var fascinerande. Sydkorea blev platsen för hennes första produktion 2006. Sedan kom företaget att spinna tråd, väva tyg, trycka mönster, färga och sy i Sydkorea.

Lilleba var född.

Det startade med produktion av kläder för prematura och nyfödda barn. Sedan har kläderna utvecklats i takt med Siljes eget liv och har utvidgats till kläder också för vuxna. Allt eftersom blev Herreman till med kläder i samma goda kvalitet som fokuserar på pojkar och män.

— Vår specialitet är härliga mjukiskläder och mjuka nattkläder. I tillägg har vi skapat det jag törs påstå är världens mjukast sängkläder. De ger dig rätt och slätt en känsla av trygghet – de ligger runt kroppen på ett sätt som får dig att känna att du inte sover ensam, säger Silje.

De sista åren har det varit en diskussion om huruvida fördelarna med bambu är trovärdiga. Silje bekräftar att det florerar rykten om bambu som inte stöttas av forskning, till exempel att det har ett starkt UV-skydd. Om tyget är antibakteriellt har också varit omdiskuterat. Men ett test genomfört av Lilleba & Herreman vid KATRAI Korea Apparel Testing & Research Institute, bekräftade att tyget företaget använder är antibakteriellt.

— Vi har försökt att testa det här i Norge också utan att lyckas. Det kan hända att utrustningen och metoderna inte är goda nog. Vår egen erfarenhet är att tyget tar bort lukt och då tänker jag att produkten måste ha någon slags antibakteriell egenskap. Men vad det är och om det kommer specifikt från bambun vet jag inte, säger Silje.

Komfort og etik i fokus

Det är flera andra fördelar med bambu som är odiskuterbara. Komfort är en hög prioritet hos Lilleba & Herreman. Blandningen av bambuviskos och bomull, som de själva producerar och som är PH-neutralt, skapar de sammetslena kläderna. I tillägg är kläderna ventilerande och luktneutrala. Lilleba klassisk och KVARDAG innehåller dessutom ingen elastisitet. Silje förklara att elastisitet är kemiskt framställt och därmed inte lämpligt för ömtålig hud. På så sätt är kläderna från Lilleba, som inte heller har några etiketter inuti produkterna, perfekta.

— Bambu är miljövänligt och bärkraftigt, sammanfattar Silje.

Det är mycket omsorg för jordklotet att se i varje detalj i Lilleba & Herremann. Barn- och babyprodukterna är designade så att de varar längre, barnet kan därmed växa med produktet. Bambu odlas utan bekämpningsmedel eller konstgödsel och de använder sig av återvinningsbara påsar och papp vid inpackning, i etiketter och kataloger.

Silje menar att det går att se en förändring i mentaliteten hos befolkningen om att kvalitet kommer före pris och att fokus på miljö blir allt mer viktigt.

— Vi mener att alla företag har en plikt att bidra med det man kan, säger hon.

Trycken på Lilleba & Herremanns kläder är inspirerade av egna minnnen, naturen och det nostalgiska. Färgerna går i pasteller, mönstrena har ofta en historia. Silje kan finna inspiration i allt som är gammalt; böcker, möbler, tapeter och gamla tavlor.

— Jag är alltid på utkik efter det som är äkta, varaktigt, gott, säger hon.

Lilleba + Småkassen = en bra match

Lilleba & Herremann levererar kläder till Småkassen, ett unikt koncept i Norge. Det fungerar som en slags «personal shopper» och kunderna prenumerera på klädleveranser, produkter och leksaker anpassade efter barnets ålder. Mona och Mark Nijhof är skaparna bakom Småkassen. De föll för Lilleba och deras koncept.

— Vi tycker om att de bara producerar det de har beställning på så att de undviker överproduktion, säger Mona och lägger till att kläderna är osedvanligt mjuka och goda.

För Småkassen är det viktigt att deras leverantörer tar ett socialt ansvar.

— Vi vill helst ha miljövänliga kläder utan giftiga ämnen och vi vill att de som tillverkar kläderna blir behandlade bra, säger Mona.

Småkassen får positiv feedback från kunderna och flera lyfter fram den goda kundservicen. Mona och Mark har själva fem barn. Det betyder att de har lång erfarenhet med barnkläder och det är den kunskapen som de har byggt sitt familjeföretag på.

— Vi väljer ofta märken som vi har använt eller använder till våra egna barn. Det är kläder som har bra passform, är behagliga, funktionella och inte minst har god kvalitet.

Även om kläder är det viktigaste, med fokus på att det ska vara en hel outfit till det lyckliga barnet vid varje leverans, kan det också hamna en liten leksak eller annan produkt i Småkassen.

Som en liten extra överraskning till de små.

Lilleba bilder