Betalning med kreditkort - fri retur
Kom igång

Minilin till vardag och fest

Småkassen har pratat med Nina och Trine om historien bakom Minilin

Nina Stensland Schiager og Trine Stensland er designerne bak Minilin

Som små barn lärde systrarna hur de kunde trolla fram vackra plagg från fantasin. Som småbarnsmödrar har systrarna Nina (31) och Trine (29) skapat behagliga linkläder goda nog för den mest ömtåliga barnhud och vackra nog till både vardag och fest.

Som små var de två tjejerna vana vid att se sin mor bakom en symaskin och blev snabbt upplärda i konsten. Då systrarna som vuxna var föräldralediga samtidigt slog skaparlusten till, den som kom med modersmjölken.

2015 sydde Nina julkläder till sina två små och letade efter ett mjukt material till sonen med atopiskt eksem. Då kom de över lin. Kvinnorna undersökte materialets kvaliteter, var det blev producerat och hur det användes i Norge. De fann få kläder i 100 % lin.

De hadde funnit sin nisch.

— Vi fick hjälp med att utveckla en logga och grafisk design och vi fann ut att man har en lång traditon av linproduktion i Baltikum. Där odlar man lin, producerar materialet, färgar och producerar plagg, säger Nina.

Ett litet familjeföretag, drivet av mor och dotter, i staden Panevezys i Litauen blev platsen för Minilins produktion. Detta var ett resultat av kläder de redan hade sytt till sina egna barn. De hadde funnit en stil de trivdes med, sydde upp mönster av modellerna och sände dem till fabriken som producerade deras första kollektion i december 2015.

Systrarna har skapat Minilin vid sidan av heltidsjobb. Nina som lärare på en skola och Trine som arbetsterapeut. De har båda fått två barn och gradvis byggt upp Minilin de sista åren.

Allsidiga plagg till vardag och fest

Nina Stensland Schiager og Trine Stensland er designerne bak Minilin

Minilins plagg kan användas till både vardag och fest, menar systrarna.

— Detta är plagg som kan används på många olika sätt. De är användbara, enkla och man kan styla dem till fest eller använda dem som vardagskläder. Den typiska kunden gillar det klassiskt och enkelt, säger Nina.

Trine berättar att de har sålt en stor del kläder som använts till barnfotograferingar på grund av tygets kvalitet och klädernas uttryck.

— Lin blir fint på foto. Barnen kommer fram på fotot säger hon och berättar att en fotostudio i Stavanger till och med säljer kläder till sina kunder.

Minilin är också upptagna av miljö och bärkraft.

— Linproduktion är bärkraftigt. Det kräver inte så mycket av naturen och det används inte mycket bekämpningsmedel så länge vi använder oss av 100% lin. Dessutom produceras allt i Europa, något vi är medvetna om, säger Trine.

Lin är ett naturfiber, en benämning för textilfibrer, som förekommer i fiberform i naturen. Lin er faktiskt ett av de äldsta kulturplantorna vi känner till, alltså plantor som odlas. Mumier i de egyptiska pyramidene var svepta i linkläder, så spinning og vävning av lin var känt för 5000 år sedan. Användandet av linkläder är dokumenterat i Norge från ca. 800 efter Kr.

— Vi tänker att det här är som generationskläder. De är lika fina när du packar upp dem till nästa barn, säger Nina.

Systrarna säger att kläderna tål tvätt och ju mer man använder dem desto mjukare och mer behagliga att använda blir dem.

— Även efter att ha tvättats 100 gånger ändras inte klädernas uttryck, påpekar Trine.

Trine och Nina önskar att Minilin ska växa, men de har medvetet tagit det lugnt och gradvis utveckling har blivit deras väg. Så lär de av sina erfarenhet längs vägen.

Per dags dato är det sex butiker i Norge som säljer Minilin i tillägg till en butik på Island.

Småkassen i samarbete med Minilin

Nina Stensland Schiager og Trine Stensland er designerne bak Minilin

Småkassen, ett unikt koncept som levererar barnkläder, är leverantör av Minilin. För Trine och Nina passade Småkassens koncept perfekt med deras, då de är noga med att de som säljer kläderna ska dela deras värderingar.

Småkassen drivs av äkta paret Mark och Mona Nijhof som har lång erfarenhet med att välja kläder till sina fem barn. Kunder prenumenerar på en låda med kläder och produkter som är anpassade till barnets utveckling de första åren.

För Småkassen är Minilin en spännande samarbetspartner.

— Minilin passar perfekt till Småkassen. Det är som våra andra märken ett kvalitetsmäarke som levererar bra kläder. Vi tycker också om att det är ett litet familjeföretag, som önskar att lämna ett avtryck, precis som oss, säger Mark.

För Mark är det viktigt att Småkassens kunder får en upplevelse på köpet.

— Jeg hoppas att kunderna känner förväntning, förtjusning och glädje! En av våra kunder beskrev en gång att det var som att vara ett barn på julafton. Om vi klarar att skapa en sådan känsla har vi uppnåt det vi önskar.

Magi i en låda med andra ord.

Minilin bilder